دکتر علی محمد علیزاده: انطباق مدلهای پیشبالینی با اهداف خاص هر مطالعه، شرط لازم برای اعتبار و اثربخشی نتایج در تحقیقات سرطان است و نباید از آن غفلت شود
در ژورنال کلاب گروه سمشناسی و داروشناسی دانشکده داروسازی نقش کلیدی مدلهای حیوانی در تحقیقات سرطان؛ مورد بحثوبررسی قرار گرفت.

به گزارش روابطعمومی دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در نشست علمی ۳۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۴،دکتر علی محمد علیزاده ، دانشیار فیزیولوژی مرکز تحقیقات بیولوژی سرطان پژوهشکده سرطان این دانشگاه، بر اهمیت انتخاب صحیح مدلهای حیوانی در تحقیقات مرتبط با سرطان بهعنوان یکی از اصول اساسی در پژوهشهای کاربردی و اثربخش این حوزه تأکید کرد.
وی با اشاره به محدودیتهای مطالعات سلولی و شبیهسازیهای رایانهای در تحلیل دقیق سرطان و ارائه راهکارهای درمانی نوین، گفت: علیرغم پیشرفتهای فناورانه، این روشها بهتنهایی قادر به شبیهسازی پیچیدگیهای زیستی و طولانیمدت فرایند سرطانزایی در انسان نیستند. ازاینرو، مدلهای حیوانی همچنان بهعنوان ابزاری حیاتی و پایهای در مطالعات پیشبالینی سرطان شناخته میشوند.
عضو هیئتعلمی پژوهشکده سرطان افزود: باتوجهبه ملاحظات اخلاقی و محدودیتهای موجود در مطالعه مستقیم و دقیق فرایند طولانیمدت بیماریزایی سرطان در انسان، مدلهای حیوانی بهعنوان یکی از مناسبترین و قابلاعتمادترین گزینهها، پایه و اساس بسیاری از پژوهشهای پیشبالینی در حوزه سرطان محسوب میشوند.
در ادامه این ژورنال کلاب، انواع مدلهای حیوانی نوین مورد استفاده در پژوهشهای سرطان، شامل مدلهای پیوندی، درجا (in situ)، اتوکتونوس (خودبهخودی یا القایی)، و ترانسژنیک (مهندسیشده ژنتیکی) و با تشریح نحوه ایجاد این مدلها، به بررسی مزایا، معایب و چالشهای هریک از آنها پرداخته شد.
دکتر علیزاده در جمعبندی سخنان خود اظهار داشت که استفاده اصولی از مدلهای حیوانی، نقش بسزایی در دستیابی به دادههایی دقیق، معتبر و قابلاستناد دارد و میتواند زمینهساز طراحی و توسعه درمانهای نوین و مؤثر در مقابله با سرطان باشد.
ارسال نظر